Obvodný úrad a úrad práce v Prešove rušia dovedna 50 pracovných miest

05.11.2010 Prešov

Prešov 5. novembra (TASR) – Racionalizačné opatrenia na úradoch štátnej správy, ktoré ohlásila nová vláda po svojom nástupe, sa prejavia aj na počte zamestnancov Obvodného úradu v Prešove (ObÚ) a Úradu práce, ...
Na týchto úradoch bude od začiatku budúceho roka pracovať o 50 ľudí menej ako doposiaľ. Prednosta ObÚ Stanislav Kahanec dnes pre TASR povedal, že jedným z prvých krokov v rámci racionalizačných opatrení bolo pričlenenie troch oddelení k iným úsekom a rozloženie agendy tak, aby úrad mohol plniť všetky úlohy v jeho kompetencii. Dodal, že doteraz tu pracovalo 119 ľudí, ale vzhľadom na určený mzdový limit dôjde k zníženiu tohto počtu.
\"Ten záver je taký, že sme zrušili 22 štátnozamestnaneckých miest a štyri miesta pri výkone práce vo verejnom záujme, teda spolu 26 funkčných miest Obvodného úradu Prešov, \" konštatoval Kahanec. Konkrétne na pracovisku v Sabinove dôjde k zrušeniu piatich z doterajších deviatich funkčných miest. Doplnil, že výpovede doručili zamestnancom koncom v októbri a od 1. novembra im plynie výpovedná lehota.
Počet zamestnancov klesne aj na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove (UPSVaR), v ktorého pôsobnosti je aj okres Sabinov. Ako dnes uviedol pre TASR riaditeľ úradu Ladislav Babuščák, stav pracovníkov k 1. januáru 2011 bude nižší o 24 ľudí, ktorým v novembri začala plynúť výpovedná lehota.
\"Našou snahou bolo znižovať hlavne obslužné činnosti, ktoré nemajú priamy vplyv na kvalitu služieb poskytovaných našim klientom. Budeme sa to snažiť riešiť najmä kumuláciou funkcií, pretože tú prácu musí niekto urobiť a pri nižšom počte zaťaženie pracovníkov, ktorí zostanú, bude vyššie, \" konštatoval riaditeľ.
Dodal, že zníženie stavu zamestnancov sa dotklo aj detašovaného pracoviska v Sabinove, v Lipanoch k prepúšťaniu nedošlo. Podľa Babuščáka v štruktúre zamestnancov, s ktorými úrad rozväzuje pracovný pomer, sú rôzne kategórie ľudí.
\"Sú tam aj ľudia, ktorí dovŕšili dôchodkový vek, čo nie je dôvodom na odchod, ale snažili sme sa k tomu pristupovať individuálne a snažili sme sa to riešiť tak, aby sme tým ľuďom spôsobili čo najmenšiu traumu, \" zdôraznil riaditeľ úradu práce.
Babuščák uviedol, že v okresoch Prešov a Sabinov eviduje úrad práce zhruba 20.000 uchádzačov o zamestnanie. Veľké percento z tohto počtu tvoria dlhodobo nezamestnaní, pričom vysoké zastúpenie majú ľudia s veľmi nízkou kvalifikáciou, ktorí si veľmi ťažko zamestnanie, čo si vyžaduje aj väčšie nároky prácu ich úradu. Na prešovskom úrade práce bude po znížení počtu zamestnancov od nového roka pracovať 302 ľudí.
 

Vyberte región

mark